Angstgegner

Wie een beetje rondsurft op het internet en bij bepaalde nieuwsmedia gaat grasduinen kan zich er niet aan onttrekken dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders zich bedreigd voelt. Door ‘de Islam’ om precies te zijn. Je leest namelijk regelmatig iets van mensen die denken dat moslims in het geheim samenspannen om in Nederland/ Europa/ het Westen/ de wereld de macht over te nemen.
Nu wil ik niemand het recht ontzeggen om zich zo nu en dan flink bedreigd te voelen, maar ik kan dat gevoel in dit geval alleen zo moeilijk duiden. Is dit een kwestie van retoriek, een polemische overdrijving, een hartekreet om maar gehoord te worden in het integratiedebat? Dan kan ik me er nog iets bij voorstellen. Over smaak valt te twisten, zelfs in chargeren kun je doorschieten, en overdrijven om een punt te maken kan ook je hele punt ondergraven, maar a la. We schieten allemaal wel eens uit de bocht.
Maar steeds vaker bekruipt me het gevoel dat al die mensen die zich ernstig zorgen maken over een toekomstig Eurabië, om een machtscoupe van moslimkolonisten, om een op handen zijnde invoering van de sharia, het echt menen. Dat het dus geen kwestie van ironie is, maar gewoon bittere ernst. Dat roept bij mij vooral verwondering op, maar ook oprechte interesse hoe die mensen toch bij dat soort gedachtes komen. Ik zou ze graag begrijpen, maar het lukt me gewoon echt niet.

Zouden er nou echt mensen zijn die denken dat Nederlandse moslims er stiekem op uit zijn om hier de boel over te nemen en Nederland om te toveren tot een Islamitische heilstaat? Wat moet ik me daar in vredesnaam dan bij voorstellen? Dat de gehoofddoekte caissières van Albert Heijn stiekem een zwarte lijst bijhouden van alle klanten die varkensvlees en rode wijn afrekenen? Dat de Marokkaanse conducteur op de tram ergens afvinkt wie concerten of films bezoekt die straks haram zijn? Dat al die krantenbezorgers snel de adressen noteren van alle tegenstanders van de Islamisering die een abonnement op een dagblad hebben? En denken die mensen dan echt dat bijvoorbeeld Najib Amhali, Ibrahim Affelay en Ahmed Aboutaleb elkaar regelmatig tegenkomen bij geheime vergaderingen om af te spreken hoe en wanneer ze precies het kalifaat in Nederland gaan vestigen? Niemand kan dan in elk geval meer beweren dat allochtonen lui zijn, als ze daar naast theatershows, trainingskampen en raadsvergaderingen allemaal de tijd voor weten te vinden…

Wie er wat langer over nadenkt kan niet anders dan concluderen dat een complettheorie over moslims die de boel willen overnemen volslagen ridicuul is. Nederlandse moslims slagen er niet eens in om een omroepstichting langer dan twee maanden met elkaar te besturen zonder dat ze rollend met elkaar over straat gaan, laat staan dat het ze lukt om het over zoiets complex als het omverwerpen van het Koninkrijk der Nederlanden eens te worden. En zelfs als ze erin slagen om dat met volle eendracht na te streven wordt het toch wel een aardige klus voor een bevolkingsgroep die rond de 5% uitmaakt, zich door (nu al) strenge migratiewetgeving en dalende geboortecijfers niet noemenswaardig meer kan uitbreiden en tot overmaat van ramp te kampen heeft met toenemende secularisatie en individualisering.

Blijkbaar heeft de angst een behoorlijk deel van de Nederlanders zo in de greep dat rationeel nadenken al een gepasseerd station is. Dat vind ik pas eng. Een mix van een soms reële angst voor ‘gewone’ criminaliteit en overlast door tweede of derde generatie Nederlanders, gecombineerd met een aantal aanslagen door geradicaliseerde gekken is blijkbaar voldoende om de radicalisering van een andere groep mensen op te wekken. Ook die denken immers dat de hele samenleving (moslims+elite!) tegen hen is en houden zich totaal doof voor zoiets als feiten of nuance. Blijkbaar willen ze niets liever dan bang en angstig door het leven gaan. Mij lijkt het niet prettig, maar op zich is hen dat –nogmaals- goed recht. Alleen vind ik het dan niet eerlijk om daar moslims de schuld van te geven. Ze creëren immers zelf hun paranoïde angstfantasieën en maken er een hobby van om elkaar daarmee lekker de hele tijd te zitten opnaaien. Niet ‘Moslims zijn gevaarlijk en bedreigend’ zou dus hun motto moeten zijn, maar ‘Wij zijn lekker bang voor moslims. Gezellig!‘